stanovisko KDH k návrhu Deklarácie Národnej rady Slovenskej republiky o amnestiách Vladimíra Mečiara

Kresťanskodemokratické hnutie odmieta formu, akou sa vláda Slovenskej republiky snaží vyhnúť svojej morálnej povinnosti zrušiť protiústavné amnestie zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara z roku 1998. Právne nezáväzná deklarácia je urážkou všetkých ľudí, ktorých sa v rokoch 1994 až 1998 dotkli nezákonné praktiky mečiarizmu, a najmä pošpinením pamiatky nedávno zosnulého exprezidenta Michala Kováča.
Kresťanskodemokratické hnutie v Národnej rade Slovenskej republiky navrhlo zrušenie Mečiarových amnestií už šesť krát. Považujeme to za jediný spôsob, ako sa môže slovenská spoločnosť vyrovnať so svojou nedávnou minulosťou a ako dosiahnuť potrestanie osôb, ktoré v tomto období hrubo zneužívali politickú moc a priviedli Slovensko do medzinárodnej izolácie.
Apelujeme na koaličných partnerov vládnej strany Smer-SD, najmä na Most-Híd a nezaradených poslancov, aby si spomenuli, aký mandát im zverili ich voliči. Ich morálnou a občianskou povinnosťou je teraz vyvinúť politický tlak na prijatie ústavného zákona, ktorým by sa Mečiarove amnestie zrušili. Veríme, že opozičné demokratické strany by sa k tejto iniciatíve pridali.
Kresťanskodemokratické hnutie pokračuje v boji za spravodlivosť a za nápravu krívd z obdobia mečiarizmu aj mimo parlamentu a vyhlasuje, že ak dostane dôveru ľudí zastupovať ich v NR SR, opätovne predloží takéto riešenie formou ústavného zákona.