KDH nesúhlasí, aby samosprávy boli dofinancované sumou 50 miliónov eur – potrebujú raz toľko

Kresťanskodemokratické hnutie už od leta upozorňovalo vládu SR na to, že samosprávam na Slovensku bude v tomto roku chýbať cca 100 miliónov eur – 70 miliónov mestám a obciam a 30 miliónov župám.

To, čo dnes prezentoval predseda vlády Fico, a síce, že samosprávam pošlú 50 miliónov eur, nestačí. Potrebujú raz toľko, aby mohli financovať školy, zdravotnícke zariadenia, ale aj zber odpadu či sociálne služby pre občanov. Táto vláda im v minulosti sľubovala, že samosprávy dofinancuje, ale dnes sa ukázalo, že to nie je pravda. Samosprávam pribúdajú povinnosti a rastú náklady, na ktoré, žiaľ, nemajú finančné prostriedky vo svojom rozpočte. A čo je horšie, budúci rok bude pre samosprávy z hľadiska finančných zdrojov ešte ťažší. Samosprávy nemôžu fungovať bez systémových riešení, pretože nielen že nemajú financie na bežnú prevádzku a služby, ale nemôžu si ani plánovať svoje aktivity či svoj rozvoj, ktorý sa môže úplne zastaviť.

Vyzývame vládu SR, aby dostatočným dofinancovaním zastavila chaos vo financovaní našich miest a obcí, ako aj tento nedobrý a nesprávny vývoj, ktorý postihne všetkých občanov, a aby mala odvahu na ešte vyššiu decentralizáciu, pretože, ako je známe, samosprávy dokážu oveľa efektívnejšie nakladať s finančnými prostriedkami než štát. Navyše, ekonómovia z INEKO sa zhodujú na tom, že decentralizácia by spôsobila rast HDP na celom Slovensku o 10%.

Vláda sa aj pri polovičnom dofinancovaní samospráv vyhovára na konsolidáciu – avšak, ak by decentralizovala ešte viac, prakticky by nemusela ani konsolidovať. Aj týmto vláda dokazuje, že tu nie je pre všetkých občanov Slovenska, že jej nejde o záujmy svojich občanov!

Informácie o spracúvaní osobných údajov
Ⓒ 2023 - KDH | Všetky práva vyhradené

Dostávajte nové info

Ste zvedaví na naše riešenia? Nechajte nám svoj e-mail a naše návrhy si v schránke nájdete vždy čerstvé.
Name*