Posilňujeme práva rodičov, aby nedochádzalo k indoktrinácii detí bez súhlasu ich rodičov

Viliam Karas, podpredseda KDH: ,,Posilnenie práva rodičov zabezpečiť vzdelanie a výchovu svojich detí podľa ich náboženského alebo filozofického presvedčenia je druhou z ôsmich priorít KDH pre doplnenie Ústavy SR. Na dnešnom školskom výbore KDH predstavuje svoje návrhy tak, aby naše deti neboli indokrinované v týchto aspektoch bez súhlasu rodiča.

Ján Horecký, poslanec za KDH:
,,Náš pozmeňujúci návrh sa týka informovaného súhlasu zákonných zástupcov detí, ktorý by sa vyžadoval vždy, ak ide o výchovu a vzdelávanie, ktoré nad rámec školského vzdelávacieho programu sa zamýšľaná výchovno- vzdelávacia aktivita týka formovania intímneho života detí a mládeže alebo náboženského a filozofického presvedčenia.
Hovorí o tom Charta základných práv EÚ, Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, medzinárodné zmluvy, školský zákon, štátny vzdelávací program a zákon o rodine. Vo všetkých ostatných oblastiach – v matematike, informatike, jazykoch a literatúre, prírodných a spoločenských vedách, technických a umeleckých zručnostiach, majú rozhodovať o vzdelávaní odborníci a pedagógovia.

Martin Šmilňák, poslanec za KDH:Naším návrhom na doplnenie tzv. informovaného súhlasu rodiča v tejto podobe do zákona bude zabezpečený súlad výchovy a vzdelávania detí s právom a zodpovednosťou rodičov za ich ochranu a formovanie.

Informácie o spracúvaní osobných údajov
Ⓒ 2023 - KDH | Všetky práva vyhradené

Dostávajte nové info

Ste zvedaví na naše riešenia? Nechajte nám svoj e-mail a naše návrhy si v schránke nájdete vždy čerstvé.
Name*