Vláda bude budúci rok ožobračovať iba občanov, samosprávy a podnikateľov, na sebe šetriť prakticky nebude

Rozpočtom verejnej správy na rok 2025, ktorý včera schválila vláda, hádže kabinet Roberta Fica balvan konsolidovania na plecia občanov, samospráv, podnikateľov, zamestnávateľov a zamestnancov. Tým sa budúci rok výrazne zvýšia náklady na bežný život. Na sebe bude vláda šetriť minimálne.

Zvýšené náklady najviac pocítia bežní ľudia. Budúci rok zažije Slovensko inflačný skok. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje, že ceny v dôsledku zvýšenia daní a poplatkov poskočia o 5 percent.

Hoci vláda hodlá znižovať deficit hospodárenia štátu, nerieši problém s rastúcim dlhom Slovenskej republiky. Do roku 2027 má podľa schváleného materiálu hrubý dlh štátu ďalej rásť, z vlaňajších 77 na 92 miliárd eur. Takýto vývoj je neprijateľný tým skôr, že si vláda na úkor občanov a podnikateľov vytvára vankúš na svojvoľné výdavky, namiesto toho, aby zastavila zadlžovanie štátu.

Budúci rok má mestám a dedinám klesnúť objem prostriedkov plynúci z výberu dane z príjmov fyzických osôb medziročne o 170 miliónov eur. Navyše v kolónke vyčlenených peňazí z dane z príjmov fyzických osôb v návrhu rozpočtu svieti na rozdiel od súčasnosti veľká nula. KDH navrhovalo pristúpiť na vypočítateľný daňový mix, no nič také sa nechystá. Ťažko skúšané samosprávy budú budúci rok zápasiť o prežitie a budú nútené prosíkať vládu o chýbajúce prostriedky.

Kým samosprávy, ktoré sú povinné hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, budú kolabovať, vláda sa bude správať naďalej rozšafne. Z návrhu rozpočtu verejne správy vyplýva, že v budúcom a nasledujúcich rokoch bude kabinet Roberta Fica hospodáriť s deficitom okolo 6 miliárd eur.

Vládou avizované zníženie počtu zamestnancov štátu o 4 500 miest pri fakte, že za posledný rok vláda nabrala nových 5 000 zamestnancov, nevyzerá ako šetrenie, ale skôr iba ako korekcia stúpajúceho trendu.

Návrh rozpočtu verejnej správy na rok 2025 nevenuje pozornosť podpore podnikania a prorastovým impulzom. Pritom práve rozvoj ekonomickej aktivity je jedna z hlavných ciest, ako môže Slovensko vybŕdnuť zo súčasných finančných problémov.

KDH v posledných týždňoch navrhovalo pravý opak – šetriť mala na sebe v prvom rade vláda.Upozorňovali sme na to vládu a premiéra Fica s ministrom financií Kamenickým. Avšak bezúspešne. Podobne ako pri hanebnej novele trestného zákona, ktorá vládnym predstaviteľom a „ich ľuďom“ zabezpečila beztrestnosť, tak konsolidačný balíček a najmä návrh rozpočtu zabezpečila vláde ďalšie šafárenie na úkor nás všetkých!

Vláda tak definitívne potvrdila, že nie je sociálna, a už vôbec nie demokratická a spravodlivá, že oklamala ľudí v predvolebnej kampani, keď im sľubovala hory doly, ale realita je úplne iná.

Informácie o spracúvaní osobných údajov
Ⓒ 2023 - KDH | Všetky práva vyhradené

Dostávajte nové info

Ste zvedaví na naše riešenia? Nechajte nám svoj e-mail a naše návrhy si v schránke nájdete vždy čerstvé.
Name*