KDH je proti ďalšiemu predaju nemocníc do súkromných rúk – vieme priniesť riešenia

Pozorne sledujeme zverejnené správy so strany trenčianskej župy o pláne odpredaja svojich nemocníc v Považskej Bystrici, Myjave a Bojniciach. Je smutné, že práve Trenčiansky samosprávny kraj (spolu so Žilinským samosprávnym krajom), ktorý bol pozitívne hodnotený aj Národným kontrolným úradom za zachovanie si vplyvu vo svojich nemocniciach, sa rozhodol rezignovať na túto možnosť a chce prenechať starostlivosť o zdravie vo svojom regióne súkromným investorom.

Podľa zverejnených údajov je hospodárenie nemocníc v Trenčianskom kraji dlhodobo stratové, zároveň však za posledných 20 rokov vzrástla hodnota nehnuteľného majetku nemocníc v TSK o 300 % (z hodnoty 20 mil. eur na 61 mil. eur). Navyše, za obdobie rokov 2020-2022 do svojich nemocníc najviac zo všetkých krajov investoval práve trenčiansky, a to sumou 17,7 mil. eur. Koncom júla tohto roka sa župa tiež pochválila kúpou nového prístroja magnetickej rezonancie v hodnote 2 miliónov eur do Považskobystrickej nemocnice. V situácii, keď je sieť akútnych nemocníc stále viac v rukách súkromných investorov, je ďalšie navyšovanie ich vplyvu rizikom aj zo strany zabezpečenia zdravotnej starostlivosti. Ako príklad môžeme uviesť aj nedávne zatvorenie pediatrického oddelenia v nemocnici Galanta, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta. Od 12.10.2024 do 20.10.2024, rovnako ako na prelome rokov 2022 a 2023, alebo v nemocniciach Trebišov (jún 2023) a Vranov nad Topľou (4-5.2024) došlo k samovoľnému zatvoreniu pediatrického oddelenia bez náhrady. Takéto výpadky dostupnosti sa môžu opakovať, resp. málo rentabilné oddelenia môžu v priebehu času zanikať, čo môže vážne poškodiť záujmy občanov Slovenskej republiky.

Je zaujímavé, že kým v susednej Českej republike sú nemocnice spadajúce pod kraj životaschopné a rozvíjajú sa, na Slovensku vykazujú deficitné hospodárenie. Dôvodov je niekoľko. Štát a samosprávy by sa mali touto otázkou bezprostredne zaoberať.

Na strane príjmov je to zlé nastavenie financovania štátnych nemocníc, ktoré majú horšiu vyjednávaciu pozíciu ako nemocnice zoskupené v Asociácii nemocníc Slovenska, rovnako nemôžu byť VÚC, ktoré sa rozhodli spravovať svoje nemocnice finančne znevýhodnené oproti VÚC, ktoré dali svoje nemocnice do dlhodobého prenájmu alebo nemocnice odpredali. Rovnako chýba spravodlivý mechanizmus financovania nemocníc. Vo svete sa už postupne upúšťa od úplného financovania cez DRG systém a zvyčajne je to zmiešaný úhradový systém DRG a príspevok za dostupnosť a služby. Na strane výdavkov je dôležité mať aj v štátnych nemocniciach stabilný a rozpočtovo zodpovedný manažment. Je potrebné sprofesionalizovať dozorné rady nemocníc a začať štátne nemocnice centrálne riadiť, aby boli dosahované úspory z rozsahu. A v neposlednom rade treba prehodnotiť na celoslovenskej úrovni aj kolektívne zmluvy, pretože tie sú v mnohých prípadoch nastavené tak, že nemocnice z dôvodu personálnych nákladov nemôžu hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Tieto zmeny treba koncepčne nastaviť, je to úloha predovšetkým štátu.

KDH je proti ďalšiemu odpredaju nemocníc a chce sa spolupodieľať na nastavovaní pravidiel pre štátne a nemocnice samospráv tak, aby sme vedeli zabezpečiť čo najlepšiu dostupnosť nemocničnej starostlivosti na celom území Slovenska.   

Informácie o spracúvaní osobných údajov
Ⓒ 2023 - KDH | Všetky práva vyhradené

Dostávajte nové info

Ste zvedaví na naše riešenia? Nechajte nám svoj e-mail a naše návrhy si v schránke nájdete vždy čerstvé.
Name*